STRYGTIPSETS HISTORIA -
Så som jag kommer ihåg den!
1. BÖRJAN

Första omgången i första StrygtipsMästerskapet vanns av undertecknad. I denna första omgång som gick av stapeln 10 september 2001 deltog 8 tippare. De som deltog var förutom mig själv Garne, Gåsen, Homsky, J1G, Kakis, Krille och PV. När SM1 elva omgångar senare avslutades (SM1 hade bara 12 omgångar) med J1G som första StrygtipsMästaren så hade även Bulten, Greden, Ivar, Jäger, Långben, Superboy och Wall anslutit sig. För att vara helt korrekt så kallades de första mästarna Snicksnackmästare. Mer om detta senare.

Hur kom det sig att att det blev någon första omgång överhuvudtaget?
Jag hade under några år i mitt arbete använt Visual Basic for Applications (VBA) för att skapa Makron i Excel. Dessa makron använde jag i mitt arbete för att automatisera processer som upprepas ofta, och till en del för att skapa egna tillämpningsprogram. Samtidigt höll jag på fritiden på med en enkel statisk webbsida för uthyrning av vår stuga som vi hade på den tiden. När jag upptäckte att det till VBA närbesläktade scriptspråket Active Server Pages (ASP) gick att använda för att skapa dynamiska webbsidor och webbapplikationer blev jag sugen på att bygga en sådan sida. Frågan var bara vad hemsidan skulle innehålla och vem som skulle kunna tänka sig att använda den?

Jag har alltid gillat fotboll och är uppvuxen med Tipsextra och Stryktipset, vilket antagligen var orsaken till att jag kom på att skapa en sida där jag och mina vänner kunde tävla emot varandra i ett stryktipsmästerskap. Då skulle jag kunna lära mig programmera för webben och samtidigt ha en tävling som förhoppningsvis andra skulle vilja vara med på. Allt gick från tanke till handling och hemsidan fick namnet... SNICKSNACK!!!

2. DE FÖRSTA FEM ÅREN

Under de första mästerskapen ägnade jag mycket tid åt att utveckla nya funktioner för SNICKSNACK. Allt rörde inte tippning. Förutom träningssidan Höjdare SK så skapade jag sidan MusikDB där man kunde registrera sin skivsamling!!! HållKoll fanns inte på hemsidan utan var ett program utvecklat i excel. Det kom nya versioner av HållKoll titt som tätt som medlemmarna var tvungna att ladda ner. På den tiden hade HållKoll automatisk uppdatering genom en koppling till SVT-Text sidan 377. Vilka tider!

Den första strygtipsträffen som man kunde anmäla sig till var på Paddington den 14 december 2002. Bombasill, Danilo, Greden, J1G, Krille, Mr Maze och undertecknad deltog i denna träff. Det dröjde några år innan det blev dags för en ny storträff igen.

Det tjatades mer förr i tiden! Det går inte att förneka att chatten idag inte är lika levande som den var de första åren. Det var många som kommenterade allt möjligt. Till exempel så brukade Putte ha långa inlägg efter att han lagt in sin rad på fredagskvällarna och Gåsen kommenterade sitt kära Palace. I och med att dessa stack ut hakan så passade flera på att häckla på ett harmlöst men kul sätt. Redan under SM4 så började vissa outtalade spelregler ge upphov till diskussion på chatten. Det handlade bland bland om huruvida det var ok att använda en tipstidnings rader eller att till exempel tippa tretton ettor. Det tog några år innan jag ändrade reglerna så att detta inte längre var ett problem.

Jag kommer inte ihåg om vi satsade något de tre första mästerskapen. I SM4 fick i varje fall de på pallplats vinster. För att fler skulle ha chans att vinna något så fick vinnaren av en omgång från och med SM5 en vinst på tio kronor. Den första tiokronan vanns av Dea. Det var även i SM5 som jag hittat att mästerskapet kallades för Strygtipsmästerskap istället för Snicksnackmästerskap.

Inför SM8 hade jag bytt webbhotell och under nyheter publicerade jag: SNICKSNACK är död… länge leve hermansson.biz. Snicksnack har dock aldrig riktigt suddats ut, vilket är lite kul. Något annat anmärkningsvärt för SM8 är att andra omgångens spelstopp var satt till klockan 15:30 på grund av första matchen på kupongen var en tysk ligamatch. Jag kan inte påminna mig om att vi varken före eller tidigare haft ett spelstopp som inte varit lika med klockan 16:00!

Vad hände mer i SM8? Brorsan blev farsa för första gången; min ena grabb bröt benet; vi var tvungen att ställa in en omgång på grund av att webbhotellets server lagt av; Garne bjöd ner oss till Halmstad för en kombinerad 40-årsfest och strygtipssamankomst med övernattning för några av oss som sov över i hans lägenhet; A-tipset drog igång (eller minns jag fel?), vilket var en tipstävling för allsvenskan som några få medlemmar deltog i.

Under SM9 nämner jag för första gången problemet med medlemmar som glömmer tippa:

Det är kanske dags att göra om förutsättningarna… Alla kanske ska ha tretton kryss som utgångsrad så att de som inte har tid att tippa åtminstone är med i omgången. Det skulle ge ett mer "rättvisande snitt" samt ge "HållKollarna" en fullständig bild över ställningen i mästerskapet. Jag kan förstå de som tycker att de får skylla sig själva om de missar en omgång men jag tror att mästerskapet totalt skulle tjäna på att alla hade 13 kryss som utgångsrad. Skriv gärna ett inlägg i frågan.

Några veckor senare skrev jag:

Bottennapp- Dea blev den förste att drabbas av den nya regeln som innebär diskning om man missat tre omgångar. Jag hoppas han är sugen på revansch nästa SM.
Deas diskning aktualiserar ännu en gång diskussionen om ändrade förutsättningar. Kan det inte vara så att om man betalt in insatsen så har man automatisk köpt 13 kryssrader och valet att ändra dessa är upp till varje tippare. Då ses det som ett aktivt val att inte ändra sin kryssrad istället för att som idag se det som om man missat att tippa. Diskutera gärna vidare på hemsidan eller skicka mail till mig om du inte vill blotta dina tankar för alla.

De få kommentarerna på chatten var inte positiva så det tog några år innan jag återkom i frågan, då med nya infallsvinklar.

I SM9 var det första gången fjärdeplatsen belönades med insatsen tillbaka, vilket då innebar 70 kronor.

Modoiten blev först av alla att få in tolv rätt på sin enkelrad, vilket skedde i SM10, femte omgången. Utdelningen hos Svenska Spel blev 38 kronor för dessa tolv rätt.

I juli 2006 efter att SM10 avslutats vann J1G VM-tipset och en månad senare fick träningssidan Höjdare SK en ansiktslyftning!

3. SM11 TILL 10-ÅRSJUBILEET 2011

SM11 började inte bra sett ur ett wäbbmästerperspeksiv. Jag lyckades skriva över alla tipparnas rader när jag skulle säkerhetskopiera omgång 2. Vi fick helt enkelt göra om omgång 2 kommande vecka. Under SM12 skrev jag en hel del om Exters, Göters, Slungers och Slöers. Jag hade skapat en lagtävling som jag kallade Lag-SM för att försöka hitta ett kul komplement till den individuella tävlingen. Jag undrar om någon ens kommer ihåg vilket lag de tillhörde ;) Med en rolig app som kunde mixtra med foton skapade jag en “look a like” för alla tippare som jag lade in på hemsidan. Fånigt men så roligt...

Sommaren 2009 började jag om från början. Tack vare att jag hittills byggt sidan med hjälp av det Microsoftbaserade scriptspråket ASP så var jag begränsad till att välja webbhotell som godkände detta språk. Tyvärr så var dessa webbhotell mycket dyrare så till slut bestämde jag mig att börja om från början med ett nytt scriptspråk. Mitt val föll på PHP.

PHP: Skriptspråk som används för att skriva dynamiska webb­sidor. – PHP‑koden läggs in i webb­sidans HTML-kod på servern och exekveras där varje gång någon hämtar webb­sidan. Vad som blir resultatet (vad som levereras till besökaren) kan alltså variera från gång till gång. PHP står för numera för PHP Hypertext Preprocessor (en rekursiv förkortning), tidigare för Personal home page tools, och bygger på öppen källkod.

Efter drygt ett års programmerande i samband med att SM19 drog igång i september 2010 så var det premiär för den nya hemsidan på den nya domänen hojdare.se. HållKoll var nu inbyggt så det behövdes inte längre ett separat excelark för att ha koll på strygtipsutvecklingen i realtid. I SM19 ersattes Lag-SM med Kart-SM och fyra lag blev två. Lag Nord och lag Syd. Det är möjligt att någon lagt märke till denna bitävling under åren.

I samband med sista omgången i SM20 träffades vi i Varberg för att följa upplösningen ihop. Det var mycket god uppslutning och vi hade riktigt kul. Den Träffen levde man på ett bra tag :)

4. SM21-30 via responsiv design

2011-10-21 (SM21) noterade jag att det var världspremiär för Hojdare i mobilen. En vecka senare var 15 stycken tippare inloggade samtidigt, vilket jag tror är rekordet. Mobilsidan var utvecklad för att bara fungera i mobilen, vilket innebar att jag nu hade två olika typer av webbsidor att underhålla. Jag insåg rätt snabbt att detta var ohållbart så ett år senare i september 2012 (SM23) så hade jag arbetat fram en ny hemsida med responsiv design. Responsiv design innebär att hemsidan ändrar utseende beroende på vilken plattform den visas sig på. Detta är den senaste stora förändring som jag gjort. Det börjar märkas att det var längesedan jag uppdaterade motorn och designen för hemsidan. Allt som inte utvecklas verkar tyvärr gå bakåt!

Under SM23 utvecklade jag på begäran en funktion som var nödvändig för att hemsidan skulle fungera. Det var gilla-knappen för SnickSnack chatten ;)

Jag hade under en längre tid velat att vinnaren skulle få en T-shirt med ett Höjdaretryck. Jag upptäckte att det var enkelt att öppna en butik och sälja tröjor med tryck så i oktober 2013 (SM25) hade Spreadshirtbutiken Höjdare i Tryck premiär. Jag hade dock fått hybris och trodde att flera tippare skulle tycka att det var en kul grej att ha en Höjdare på sig. Jag kom dock snabbt ner på jorden när jag märkte att intresset var minimalt. De tröjor jag köpt till mig själv är jag dock grymt nöjd med ;)

Efter att SM26 avslutats våren 2014 kände jag att det var dags att göra några drastiska regeländringar för att “rädda” mästerskapet. Detta blev resultatet:

1 Varje tippare måste tippa minsta 26 kryss per mästerskap

För att undvika att Strygtipsmästerskapet på sikt blev en blåkopia på Tio Tidningars Tips var jag tvungen att införa denna kryssregel. Det räckte inte längre att att det var en oskriven regel att inte kopiera TTT fullt ut.

2 Glömt tippa? -UTGÅNGSRADEN räddar dig!

Denna kontroversiella regel innebar att man nu kunde utnyttja sin “grundrad” om man “glömt” tippa. Från början kunde man utnyttja sin grundrad tre gånger per mästerskap, vilket senare ändrades till två gånger. Det fanns flera skäl till varför jag införde denna regel efter flera års betänkande.

Som ansvarig för mästerskapet tycker jag att det är viktigt att mästerskapet lever för alla tippare i tretton omgångarna oavsett om man är i toppen eller botten. Det ska vara nästan lika viktigt att undvika Sänket som det är att vinna Höjdaren. En förutsättning för att det ska vara intressant för de i botten är att alla tippar alla omgångar och inte slutar tippa bara för att man inte har chans att nå topplaceringar. Jag förstår att man kan missa en omgång och att man då tappar sugen att tippa vidare, vilket också flera tippare nämnt. Denna regel var alltså ett försök att hålla tävlingen vid liv hela mästerskapet för alla tippare och inte minst för mig själv för att hålla min motivation uppe. Det var dock aldrig tänkt att denna regel skulle få en avgörande betydelse. Med detta sagt så är det sista antagligen inte sagt...

Jubileumet för femton års strygtipppande och avslutningsfesten för SM30 var tänkt att hållas i Varberg men flyttades till Göteborg på grund av lokalproblem. Tillställningen var ganska välbesökt och stämningen var hög. Det är träffar som dessa som ger mig energi att fortsätta.

Fortsättning följer